Julens stegeanvisninger
Nedenfor finder du vores anbefalinger til, hvordan du kan opnå den bedste tilberedning af et udvalg af vores mest populære julevarer.
Klargøring af ænder
Før anden fyldes med æbler og svesker kontrolleres, at der ikke er rester af lunger indvendigt i anden. (Når anden ligger på spækbrættet med brystet opad, sidder lungerne på ribbenene ned mod spækbrættet). Desuden afskæres lidt af halsskindet og to led af vingerne skæres af.
Anden gnides indvendigt med salt og peber og fyldes derefter med æbler og svesker. De bedste æbler er Belle de Boskoop eller Cox Orange. De skrælles, befris for kernehus og skæres i mindre både. Sveskerne skal helst være uden sten.
Luk hullet efter fyldningen med en kødnål.
Dansk landand
Vi anbefaler at stege vores danske landand i ca. 2½ time i alt.
Anden lægges i en forvarmet ovn 200°C på en rist med brystet nedad. Efter 1½ time vendes anden og steges færdig ca. 1 time med brystet opad.
Husk en dyb bradepande med lidt vand i under anden.
Se vores trin-for-trin video her:
Hollandsk landand og fransk Berberiand
Vi anbefaler at stege vores hollandske landand og franske Berberiand i ca. 2 timer i alt.
Anden lægges i en forvarmet ovn 200°C på en rist med brystet nedad. Efter 1 time vendes anden og steges færdig ca. 1 time med brystet opad.
Husk en dyb bradepande med lidt vand i under anden.
Dansk fritgående gås
Gåsen er opdrættet ved Sæby i Nordjylland. Vi anbefaler at stege den ca. 3 timer.Gåsen lægges i en forvarmet ovn 200 °C på en rist, med brystet nedad.Efter 2 timer vendes gåsen og steger færdig 1 time med brystet opad.
Husk en dyb bradepande med lidt vand i under gåsen.
Husk en dyb bradepande med lidt vand i under gåsen.
Farseret kalkun
Kalkunen pensles med smør og drysses med salt.Den steges i foliebakke eller i bradepande tilsat lidt vand.Kalkunen steges ved 180 °C. Stegetiden er 45 minutter pr. kilo kalkunen vejer (4 kilo = 3 timer). Alternativt steges kalkunen til en kernetemperatur på 75 °C.
Dansk kamsteg
Stegen lægges i en skål og dækkes af varmt vand.Varm ovnen op til 180°C og gerne varmluft. Hvis varmluft ikke haves steg da ved 200°C.Stegen tages op af vandet og gnides godt ind med salt (kom eventuelt et par laurbærblade under stegen).Læg stegen på en rist med sværen opad og en bradepande med vand i under. Kom eventuelt sammenkrøllet stanniol under stegen hvor den er tyndest, for at få sværen til at ligge helt vandret. Et stykke kamsteg fra den magre ende skal stege ca. 1½ time, mens en steg fra nakken skal stege knap 2 timer. Kontrollér sværen 15-20 minutter før stegetiden er gået.
Hvis sværen er sprød: Fortsæt stegningen ved samme temperatur.
Hvis sværen ikke er sprød: Skru ovnen op på 250°C/evt. grill (pas på!) indtil stegetiden er gået og sværen er sprød.
Hvis sværen er sprød: Fortsæt stegningen ved samme temperatur.
Hvis sværen ikke er sprød: Skru ovnen op på 250°C/evt. grill (pas på!) indtil stegetiden er gået og sværen er sprød.